26 ноември 2014
търси:   в новини в Amazon в Google

Държави
Всички държави
България
Австралия
Австрия
Албания
Великобритания
Германия
Гърция
Израел
Индонезия
Ирландия
Испания
Италия
Канада
Китай
Македония
Мексико
Нова Зеландия
Португалия
Румъния
Русия
САЩ
Сърбия
Турция
Унгария
Финландия
Франция
Холандия
Чехия
Швейцария
Швеция
Япония
виж всички
Balkana
Профил
Влез в профила си





регистрация 
Taxback - ако сте работили извън България, можете да си върнете данъците!
Потребители

В момента има 98 гости и 0 членове онлайн.

Блогове
Блогове на потребители на иде.ли?
Изабела
Кивианка в Австралия
Партньори
Медии партньори на иде.ли?
e-vestnik.bg
Frog News
Стършел
хумористичен седмичник
Хроники
коментарен сайт на Люба Манолова
Изгубената България
миналото в снимки
Приятели
Полезни връзки
БГ Мама
За настоящи и бъдещи майки
bgfriend.net
Запознанства с българи по света
bgshop.eu
Български стоки в Европа
malincho.de
Българският магазин за Германия
host.bg
Качествен хостинг в България
Как се кандидатства за емиграция в Канада?
22.09.2004 г. Красимир Гаджоков

Много хора се интересуват как да емигрират в Канада от България.
В настоящия документ се опитваме да опишем особеностите и предоставим полезни практически съвети в процеса на легална емиграция в Канада в категория "квалифициран работник" (skilled worker) с класиране по точкова система.

Този документ не претендира да е точен, нито изчерпателен, а набляга най-вече на практическа информация, базирана на реалния опит на преминали през процедурата за емиграция или кандидати в процес на имиграция.

Подробна и най-осъвременена информация за всички стъпки на имиграция като квалифициран работник може да бъде намерена на уебсайта на Министерството на Гражданството и Имиграцията на Канада.

За този документ

Настоящият документ няма никаква юридическа стойност, нито дава някакви съвети в областта на емиграцията.

Документът е лично мнение на автора и като такъв не може да бъде използван като доказателство за каквото и да било, нито е възможно да се позовава на изнесените в него мнения като факти в подкрепа на една или друга юридическа теза.

Източници на информация

Огромна част от информацията за емиграция в Канада е напълно безплатна, дори на интернет страниците на някои адвокатски кантори, специализиращи в имиграцията.
Най-важни и съдържателни са следните интернет страници:
- официална интернет страница на Министерството на Гражданството и Имиграцията на Канада (CIC, Citizenship and Immigration Canada)
Тук можете да намерите всичко за имиграция в Канада, секция за кандидатстващите по процедурата skilled worker:
всички изисквания
- тест за самооценка дали покривате изискването от минимум точки по точковата система
- процедура за кандидатстване
- формуляри за кандидастване и ръководство за попълването им
- последни изменения в процедурите и законите

Сайт на българите в Монреал: макар и преобладаващо да описва имиграцията в провинция Квебек, както във форума на сайта, така и в публикуваните писма, можете да намерите безценна информация за безброй особености на процедурата по кандидатстване и ценни съвети. Можете също да се регистрирате във форума и да задавате въпроси.

Newsgroups: Невероятнo ценна, богата и актуална информация можете да намерите в специализирания дискусионен форум за имиграция в Канада на Google.com

Адвокатска кантора CanadaVisa
Адвокатска кантора Singer

Забележка: посочените адвокатски кантори просто са по-богати на безплатна информация. Автора на този документ и хората, асоциирани с този уебсайт, не сa обвързани по никакъв начин с посочените по-горе кантори, нито получават каквато и да е изгода от споменаването им.

Какво е независим имигрант и постоянен жител в Канада

Един от легалните начини да станете канадски жител, а по-късно при желание - и канадски гражданин, е да емигрирате в Канада чрез класиране по притежаваните от вас способности по процедурата за квалифициран работник (skilled worker).
Кандидат (и неговото семейство), одобрен по тази процедура, става постоянен жител (permanent resident, PR) на Канада (еквивалентен статут в САЩ имат притежателите на "зелена карта", но там няма подобна система за имиграция).
С това той придобива безсрочно право да живее и работи в Канада, при положение че физически пребивава на територията на Канада поне 730 дни от последните 5 календарни години.
Кандидите по тази процедура се наричат още "независими имигранти" от условието, че те и техните семейства не трябва да търсят финансова помощ от канадското федерално или провинциално правителство през първите 6 месеца след установяване в Канада.
На практика: социална помощ може да се получи още на 3-4 месец след установяването, достатъчно е да докажете че сте изхарчили парите си. Поради това пазете бележките от покупки (receipts), особено за по-големи суми, за доказателство за разход.

Одобреният за постоянен жител на Канада има всички права като канадски гражданин със следните изключения:
а) не може да гласува и да бъде издиган за кандидат в избори
б) не може да работи работа свързана с аспекти на националната сигурност на Канада
в) няма канадски паспорт (което не му позволява да влиза безвизово в страните, в които така пътуват канадските граждани)
След като е пребивавал минимум 1095 дни в Канада през последните 4 календарни години с PR-статут, жителят на Канада може да кандидатства за придобиване на канадско гражданство. Така вече става абсолютно равен на всеки канадски гражданин, независимо, че е не е придобил канадско гражданство по рождение.

Кандидатстване на семейства

Ако кандидатът има семейство (съпруг/съпруга, деца), от гледна точка на изискванията за покриване на точки и плащане на такси се смята, че кандидатства цялото семейство, независимо дали всички членове на семейството смятат да имигрират, и независимо дали смятат да пристигнат заедно в Канада.

Един от членовете на смейството – този, чийто шанс точковата система е най-голям – се смята за "основен кандидат" и се оценяват неговите данни за покриване на изисквания минимум брой точки. (Известно значение има и предствянето - като точки и езикови способности - и на останалите членове на семейстото).

Условия за одобряване на кандидата

1. Наличие на достатъчно средства за самоиздръжка

- в случая на семейство, независимо дали останалите членове идват заедно с главния кандидат при първото му влизане в Канада или ще дойдат по-късно, главният кандидат трябва да представи при своето влизане за пръв път в Канада сумата, посочена в горната интернет - връзка
Изискваните суми за самоиздръжка не са такси, плащани на някого.
Те остават притежание на кандидата, но трябва да бъдат внесени в Канада и показани от кандидата при първото влизане в Канада след получаването на PR-статута.
Целта на канадското правителство с изискването да се влезе с тези суми е кандидатите да имат начални средства, докато се установят и намерят работа. Според правителството, посочените суми са пресметнати да бъдат достатъчни за издръжка на съответния кандидат (и семейството му) за 6 месеца.
На практика: реално необходимата сума за издръжка без да се работи и получава каквато и да е финансова помощ, е по-голяма. Приблизителна представа може да бъде получена от посочените примерни разходи (виж съответната секция по-нататък в документа).

Изисква се наличието на съответната сума да бъде доказвано два пъти:
- при пращане документите за кандидастване: обикновено с извлечение от банкова сметка в посочена от Канадското правителство банка (обикновено българска). Извлечението е добре да бъде преведено (не е нужно да бъде легализирано).
- пред имиграционните служители при преминаването на самата канадска граница.

2. Езикови умения

Според новата система степента на знаене на езика се оценява само базирано на писмени доказателства, като най-сигурно е вземането на препоръчаните от CIC тестове.
На практика: възможно е да кандидатствате с френски за Квебек, но да се установите да живеете в която желаете провинция веднага след пристигането си. Разбира се, ако тя е англоезична, е много важно да знаете колкото може повече английски.

3. Работен опит

Според сведения от кандидатстващи, в последно време (към 2003 г.) имиграционните служби изискват задължително документ за плащане на социални осигуровки, който за България се получава от НОИ (Национален осигурителен институт).

4. Покриване критерия от минимум точки по точковата система

Можете да си направите самооценка на шансовете за одобрение сами на интернет.
След отпадането на задължителното формално интервю за всеки кандидат с канадски имиграционен представител в новоприетия закон за имиграцията от юни 2002, най-вероятно повече точки по точковата система ще носят по-голям шанс за успех.
Според проучванията и мотивите на канадското правителство за промяна на закона за имиграция, най-голямо значение за успеха за реазлизация в Канада има знанието на езика и степента на образование, независимо от конкретната професия.

Набавяне формулярите за кандидатсване

Каквото и да е копие на формулярите (стига да е актуално) е напълно валидно - независимо дали е било преснето от някой който го има, или е разпечатано от интернет страницата на CIC. Не се опитвайте да търсите "оригинал" и не вярвайте на някой, който се опитва да ви продаде такъв.
- Можете да ги преснемeтe от някой, който ги има.
- Най-бавния начин е да ги поискате пращайки писмо до имиграционния офис (както биха ви посъветвали най-често, ако се обадите в Канадски Имиграционен Офис ).
- Предварителен въпросник: aко напишете писмо до канадски имиграционен офис, описвайки намерение да имигрирате, много вероятно е да не получите направо формулярите за кандидатстване, а един друг формуляр наречен Предварителен Въпросник (Preliminary Questionnaire, PQ).
Ако не желаете да забавите кандидатурата си, попълнете и разпечайте направо всички форумляри от интернет. Писането на писмо, чакането за получаване на PQ, изпращането му и евентуалното получаване на формулярите по пощата от имиграционния офис може да отнеме от няколко месеца до една година!
PQ не е задължителен формуляр от процедурата за кандидатстване – попълва се по желание с цел получаване предварителна оценка, каквато обаче можете да си направите сами на интернет.

Ибор на имиграционен офис за кандидатстване
На практика: Въпреки указанията, че в зависмост от местоживеенето може да се кандидатства само в определен имиграционен офис, който е "отговорен" за страната в която живее кандидата, канадското законодателство никъде не ограничава правото да се кандидатства в който искате офис.
Въпреки това, имиграционните офиси имат свой "регион" - списък от държави, за чиито граждани се препоръчва да подават молби в този офис (значение за принадлежността към определен район има къде живеете към момента на кандидатстване, а не просто гражданството ви).
България е в района на офиса в Букурещ, Румъния.
Адреси на всички канадски имиграционни офиси.
На практика: по-бърза е процедурата през имиграционния офис във Виена, Австрия
Важно: Ако кандидатствате в офис в страна, за която е нужна входна виза и решат да ви извикат там на интервю, не очаквайте съдействие от канадските имиграционни служби да получите виза, нито очаквайте че тази страна ще сметне насроченото интервю за достатъчно основание да ви издаде виза.

Попълване и изпращане документите за кандидатстване

Изключително важно е стриктно да спазите изискванията, специфични за определени имиграционни офиси, които описват:
- какви точно допълнителни документи и в какъв вид трябва да придружават попълнените от вас формуляри за имиграция
- къде да платите таксите за кандидатстване
- специфични изисквания към фотографските снимки
- къде да проведете медицинските си изследвания (прави се след като кандидатурата ви по документи бъде принципно одобрена от имиграционен служител - получавате известие за медицински изследвания).

Ако пропуснете да предоставите някой документ или не спазите някое от посочените изисквания, е много вероятно кандидатурата ви да бъде оставена настрани и забавена без да бъдете известени за това.

Пакетът документи с кандидатурата ви изпратете непременно с куриерска служба - пристига бързо, и което е по-важно, сигурно (ако се загуби, ще ви отнеме отново време, пари и нерви да ги изкарате наново).
Български Пощи е в съдружие с ЕМS (американска куриерска фирма), които имат приемливи цени, добри времена за доставка и добра сигурност. Еднопосочно писмо около 200 грама струва около 30 лева).

Важни особености (освен посочените в изискванията):
- За главния кандидат и за съпруга/съпругата: преведена на английски и легализирана от консулски отдел на Министерство на Външните Работи диплома за завършено образование. Необходима е дипломата само от най-високото образование. Ако дипломата е за висше образование, преведете, легализирайте и изпратете също и приложението към нея с оценките от всички взети изпити·

За главния кандидат (желателно и за съпруга/съпругата): на английски - препоръчително писма от фирмите, в които сте работили. Освен посочените в указанието изисквания за съдържанието на такива писма, препоръчително е те да съдържат допълнително и следната информация:
- коментар за способностите ви за общуване и работа в колектив, качества като отговорност, изпълнителност, инициативност.
- за по-голяма достоверност по възможност да е на фирмена бланка с печат.

За всеки член на семейството - преведено на английски и легализирано свидетелство за раждане: нотариусите заверяват само дубликати, задължително с правоъгълен печат на гърба
(ако свидетелството е от по-старите и на него няма ЕГН на родителите, изкарайте дубликат - в противен случай в българския консулски отдел няма да го заверят).

За всеки член на семейството: копие от двете страници на международния паспорт, където е снимката, валидността му и подписа.
"Полицейски сертификат": такъв в България не се издава. Документа, който трябва да предоставите, е "свидетелство за съдимост", което се издава от съда по месторождение (може да се получи и с кореспонденция от друго съдилище, но отнема 2-3 седмици).

Медицински изследвания: остават в поликлиниката, която ги изпраща с куриер до имиграционния офис, където се извършва проверка от лекарска комисия към офиса.
Разходите за прегледите и за изпращането им са около US$ 60. Стандартния срок, в който стават известни резултатите от медицинските изследвания, е 2-3 месеца след изпращането им от клиниката. Само сериозни болести могат да бъдат причина да получите отказ поради медицински причини.

Bulway.ca
Гласувай за статиятаОценка за статията
Отлично
Много добре
Добре
Бива
Лошо
гласа: 606
Средна оценка: 4.42
Коментари за статията
Търсене в дискусията
Отг: Как се кандидатства за емиграция в Канада?
Анонимен на 23/09/2010
Много хубаво звучи, но как да кандидатствам като не знам английски или френски? Историк, музеен специалист, архивист, учител по история, оператор на металорежещи машини уреди и съоръжения, хладилен техник, хидроакустик, заварчик, рулеви и боцман на подводница, машинист на парни и водогрейни котли вкл. газ 2 степен, електро техник, техник механик.
Отговори на това
тест за точки
Анонимен на 15/10/2010
www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/assess/index.asp
Отговори на това
Отг: Как се кандидатства за емиграция в Канада?
Анонимен на 24/02/2011
препратките не работят
Отговори на това
Отг: Как се кандидатства за емиграция в Канада?
Анонимен на 03/03/2012
препратките не работят
Отговори на това
Отг: Как се кандидатства за емиграция в Канада?
Анонимен на 10/03/2012
Всеки желаещ да емиргира, нека първо заплати всички степени от образованието си в България, да заплати определена сума пари за пенсии на родителите си, и прав му път ! Само кретен може да зареже родителите си тук, и да разправя че се е "оправил" след като е заминал.
Отговори на това
Отг: Как се кандидатства за емиграция в Канада?
Анонимен на 10/03/2012
Статията е много добра, но последния коментар е леко казано идиотски, защо да заплащам тези неща които е изброил, за да има управляващите какво да крадат, ако имам перспектива тук няма да чета тук, родителите ни са внесли като осигуровки по един куфар пари а не се знае с това спокойствие дали ще доживеят мизерната пенсия която не стига за лекарства..... може много да се пише но няма смисъл...
Отговори на това
Отг: Как се кандидатства за емиграция в Канада?
Анонимен на 20/03/2012
Горният коментар наистина е идиотски. Парите които родителите ти са внасяли са отивали за издръжка на техните родители, и не виждам какво можеш толкова много да пишеш, когато трябва да плащаш. България е такава, каквато са си я направили българите(ти също имаш принос за осирането), а Канада са си я направили канадците. Емигрантите са като хлебарките - избират най-чистата и заредена с храна кухня без да имат ни най малък принос за това и се настаняват, докато не се появи нова по чиста и по заредена кухня.
Отговори на това
Отг: Как се кандидатства за емиграция в Канада?
Анонимен на 21/03/2012
Нито една препратка не се отваря!!!
Отговори на това
Отг: Как се кандидатства за емиграция в Канада?
Анонимен на 17/04/2012
ами дайте да направим една хубава революция тогава та да видим какво ще стане
Отговори на това
Отг: Как се кандидатства за емиграция в Канада?
Анонимен на 13/06/2012
Така си е...четящите тук,като мен,нямаше да ровят в подобни статии,ако имаха бъдеще в БГ.Какво като сред нас има образовани и почтени хора?!Това е държава за по-друг тип граждани...
Отговори на това
Отг: Как се кандидатства за емиграция в Канада?
Анонимен на 07/01/2014
Има ли електронни документи за попълване на виза и къде мога да ги намеря?
Отговори на това
Категории
Хора
Пътуване
Места
Емиграция
Образование
Работа
Ежедневие
Култура
История
Новини
Интернет
Банки
Ядене
Хумор
Изпрати статия
Връзки по темата
Канада - начало
Канада - информация
Канада - статии
Канада - форум
Канада - фотогалерия
Канада - връзки
Канада - медии
Канада - обяви
Търсене: Канада
Евтини международни разговори със Скайп
Други връзки
Copyright: Иде.ли?